Joana Maria

Esborranys d'avui per dem

Cohesi social, clientelisme i punyetes

Joana | 15 Febrer, 2010 16:33 | meneame.net facebook.com google.com

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

 

 

Fa molt temps que els historiadors i sociòlegs diuen que a la nostra societat li manca cohesió social :  esser una societat civil forta. Aquesta anàlisi ha tengut també interpretacions perverses. Alguns partits ho han confós amb el clientelisme: satisfer grups i associacions amb subvencions, ajuts o prebendes a canvi d’una “simpatia” que amb una “empenta” posterior ( un berenar i un autocar)  “afavoreixen” el vot.  Hi ha hagut promeses de llocs de treball ( més enllà de direccions generals o assessories) o ajuts molt directes a empreses concretes. Afavorir amics o simpatitzants, subvencionar sense criteris i objectius no és crear cohesió social, sol ser clientelisme i corrupció.  Que quedi clar.

 

Quan se parla de societat civil i cohesió social se vol dir tenir en compte les opinions, criteris i objectius d’ entitats cíviques i agents socials. En abstracte és molt fàcil. Basta fer un llistat de conceptes, més o menys elàstics ( no vull dir buits)  com sostenibilitat, economia productiva, desestacionalització,  medi ambient, defensa de l’ocupació, innovació,  tecnologia, etcètera. I a partir d’aquí, dir que hi ha acord o, encara més, intentar fer veure que des de una  posició institucional s’ha convençut per exemple als hotelers  i sindicats de que cal “desestacionalitzar”  i renovar. Es més complicat convèncer als empresaris de que han de mantenir llocs de feina i als sindicats de que s’han de fer contractes cada vegada més ajustats a les  suposades necessitats immediates de l’economia.

 

En els  moments polítics , tan  plens d’espines i desencontres,  que vivim,  , tots els partits tenen un vocabulari ple d’obvietats però manca una veritable mirada a la societat civil. Per devers els 80 % dels espanyols el problema principal és l’atur i  la “classe política” sols preocupa a devers un 14 %,, segons el CIS. Crec que a les Illes Balears, punt amunt, punt abaix, les xifres deuen ser semblants. També els mitjans de comunicació van plens de noticies “polítiques” i pocs periodistes tenen com a feina “observar” ( ja no dic investigar) els importants canvis socials que hi ha hagut a les  illes en els darrers temps, amb 90.000 aturats i un 20% d’economia negre.  Nuvols d’informadors  es desplacen de la seu d’un partit polític a una altre per intentar trobar un titular, una frase clara que comenci, acabi i signifiqui qualque cosa.

 

 Hi ha hagut reunions  del president Antich amb el PP i UM sense acords, ja s’esperava....continuarà?: No ho sé, però el que més m’estora és que no s’hagi fet esment especial en el Pacte per l’ Ocupació signat pels representants dels empresaris: CAEB i PIMEM  i dels treballadors: CCOO i UGT al qual, s’havien assignat 307 milions d’euros en tres anys ( 2009/11) per aplicar mesures de formació, contractació, habitatge... El que s’anomena “agents socials” se varen començar a reunir el 2007 , se varen posar d’acord en moltes coses i de devers 17 pactes sectorials en varen fer un de global. Crec que totes les formacions polítiques ho haurien de respectar si volen “cohesionar” la societat. S’entén que els partits que pràcticament ja han entrat en campanya electoral,  se vulguin distanciar i remarcar els seus perfils, però no  se justifica  que si el problema principal per als ciutadans és l’atur i  els representants dels empresaris i els treballadors ja han signat un pacte de mesures,  el PP tengui com a principal objectiu aïllar i destruir el Govern Antich.  I  tampoc que UM  vulgui  fer veure que “s’ho pensen” Si governassin , ja no procurarien posar d’acord empresaris i sindicats ,amb les dificultats que això comporta,  o intentarien que repetissin les mateixes reunions dies i dies, per arribar als mateixos acords?.

 

És trista la situació política i els ciutadans se distancien cada vegada més. Ni befa se n’ha fet a la Rua d’enguany de l’absurda situació política que es viu a les Illes. Simptomàtic.

 

 

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb