Joana Maria

Esborranys d'avui per demà

Crisi i mitjans de comunicació a Balears

Joana | 09 Maig, 2009 20:04 | meneame.net facebook.com google.com

Mil vegades s’ha explicat la crisi dels mitjans de comunicació i més de mil llocs de treballs s’han destruït o perdut arreu d’ Espanya en els darrers mesos. Els motius i el com se poden analitzar de moltes maneres. Les injustícies dels acomiadaments tenen repercussions , històries i frustracions individuals . ¿ Deixarem de creure en el periodisme o en les empreses tal com són ara per ara?.¿Què és la crisi?: especulacions, doblers que els banc deixaven i no podien recuperar, hipoteques, expectatives falses a una economia de fum i rajoles. 

 Ara els governs donen o deixen doblers als bancs i algunes poderoses empreses. El d’ Espanya  també ha engegat un pla d’Obres Públiques i se posen molts “parxes” amb el nom de “ gestionar mejor los servicios sociales”.Però a l’ àmbit dels mitjans de comunicació tot és, ara per ara, molt confús. No ho és que s’han produït uns 3.000 acomiadaments, rescissions de contractes o prejubilacions en els darrers  mesos i cada vegada es més precària la feina de becaris i corresponsals d’agències o altres mitjans ( a tant la peça).  Ho és el com i per què.

¿ Estaven sobre dimensionades les empreses de comunicació?.¿Hi havia molta gent que no feia res i cobrava?. ¿ Com així  ho consentien els empresaris de premsa?. ¿ Sols era que els hi agradava presumir de “plantilles”?. Se suposa que tenien un criteri sobre com s’ha de fer un diari o mitja de comunicació . I ara, si volen fer el mateix producte amb menys gent, la qualitat serà diferent. Si hi ha menys demanda de cotxes se poden produir menys unitats cada dia , però no se poden fer la meitat o tres quartes parts d’un diari o un informatiu un dia i esperar el següent per a donar-lo per bo.

.Ara venen les eleccions europees i la Federació Europea de Periodistes (EFJ) ha demanat als partits polítics que incloguin a les seves campanyes propostes per a la situació dels mitjans de comunicació, ja que considera  que el sector té tant dret o més a ser protegit que els bancs o les companyies automobilístiques que han rebut bilions d'euros,  Però en el cas- improbable- que se concedissin aquets bilions d’euros, ¿com es distribuirien?. Sindicats i associacions de periodistes han demanat moltíssimes vegades una “mesa”o  unes quantes sectorials, per autonomies . Diuen que s’hauria de constituir per a per conèixer com és distribueixen els doblers públics en ajuts i publicitat,  com es mantenen i amb quins criteris els mitjans anomenats públics i quina legalitat o lògica  tenen els  Expedients de Regulació d’ Ocupació. 

A les Balears també hauríem de demanar una “mesa” . I els sindicats, una real representació en els consells d’ Administració i ¿assessors? de les emissores públiques.

És cert que per mor de la pressió dels sindicats i la intervenció de la conselleria de Treball a principis d’any  se va evitar que SBT (empresa contractada per IB3) despedís  més d'un centenar de treballadors, que la ràdio se trasladàs a la seu de la TV i que se fessin contractes amb polivalència de ràdio i televisió .

 

 Però no s’ha canviat el model de la radio- televisió pública  de Balears , proposat pel PP i, és més, encara no se sap quin és el model o si  és “com una conselleria més” , encara que a la ràdio comanda més el “pacte”. I aquesta manca de model, amb empreses subcontractades,  no sols amenaça els llocs de feina dels treballadors, també el sentit mateix dels mitjans públics que haurien de garantir l’ accés a l’ informació de tots els ciutadans sense pressions polítiques o publicitàries. Més informació a

http://www.speriodistes.com/

  
 

     

Comentaris

Jo mateix

UN periodista sindicalista català SPC

Jo mateix | 19/05/2009, 22:35

El II Congrés de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), en el qual han participat un centenar de periodistes de tot l’Estat espanyol, ha reclamat l’aprovació d’una llei general de l’audiovisual que contempli la creació d’una autoritat visual. L’expresident del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), Dardo Gómez, ha estat escollit secretari general de la Federació, mentre que Manuel Mediavilla, del Sindicat de Madrid, ha estat elegit vicesecretari general. Sota el lema Salvem el periodisme. Dignitat professional=informació de qualitat, s’ha aprovat un manifest que demana una llei que reguli el dret a la informació dels ciutadans i els drets i deures dels informadors

Miquel Fernández

Premsa que despedeix

Miquel Fernández | 18/05/2009, 17:15

Ahir el Pedro Jota Ramírez deia que a Estats Units han perdut la feina més de 23.000 periodistes. A Espanya són més de 5.000 els que han quedat al carrer.

Maria Antònia

POCA BROMA

Maria Antònia | 15/05/2009, 07:06

Els periodistes són treballadors a sou d'empreses que guanyen i perden. No són ésser superiors.Així que poca
broma

fernando

es una pena

fernando | 13/05/2009, 08:28

resulta que la crisis también os afecta a los periodistas, spib, cgt y el resto del mundo, es una pena. ahora sereis como el resto del mundo. por lo demás, coincido con el comentario

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb