Joana Maria

Esborranys d'avui per demà

I què és un periodista?

Joana | 11 Desembre, 2008 22:53 | meneame.net facebook.com google.com

Els treballadors de IB3 ràdio i alguns de la televisió mantenen la seva vaga en defensa d`uns mitjans de comunicació que de veritat siguin públics i a una sentència del jutjat  1 de lo social de Palma s’ha desestimat una demanda del Sindicat de Periodistes de les Balears ( SPIB) http://www.speriodistes.com)sobre el conflicte d’IB3 per una “excepció processal”. 

Això, més o menys significa que s’entén que  vuit treballadors “no estan dintre l’àmbit d’actuació del sindicat, per tractar-se de no periodistes a la vista de relació de llocs de treballs”: productors, ajudants de producció, coordinadors, indexadors, auxiliars de magatzem, l’administrador i el director de la ràdio. 

 Així i tot, l’advocat de l’ SPIB creu que la Sentència és favorable ja que s’ està aprop de “demostrar que és un conflicte col•lectiu i una cessió il•legals de treballadors entre IB3 i SBT”.  Sembla ser que el Sindicat podria guanyar la demanda si és restringís als periodistes, però jo no ho veig gens clar. Per exemple, un productor ¿no és periodista?. Jo en conec a molts que sí que ho són i molt. Conec programes de ràdio que no serien possibles sense una magnífica labor de producció.

 El que passa a IB3 ens sobrepassa a tots: serveis informatius que depenen de productores privades ( SBT) que renoven els seus contractes amb el Govern amb ofertes econòmiques  “a la baixa”, com si el més important fos estalviar els sous dels treballadors de l’informació, mentre hi ha gastos  de cursis campanyes de promoció amb tinta color de rosa i un absurd eslògan de “t’estim”, que només pot provocar una resposta: “així no, així no vull que m’estimis”. 

Però pens, a més a més que el magnífic advocat laboralista que és Ferran Gomila no duia els estatuts del sindicat a la butxaca o el jutge no  el va entendre si els hi va llegir. A l’ article 2 és diu textualment que  “Per periodista entenem el/la professional que intervé directament en l'elaboració deIs continguts informatius deIs mitjans de comunicació escrits i audiovisuals, agències i gabinets de premsa, sempre que sigui aquesta l'ocupació principal, regular i retribuïda.
El caràcter professional deIs afiliats i afiliades serà garantit per la Comissió de Garanties, la qual proposarà el que es trobi adient en la resolució de qualsevol impugnació referent a aquest extrem.”.
  

I ja està. No entenc la filosofia del jutge sobre el que és o no és un periodista. Només se que no ho és el que posa interessos polítics o comercials per sobre de l’informació. Difícil. Ja ho se. Però se pot ser un magnífic director d’un mitjà de comunicació públic amb aquets principis. Marisa Goñi a la TV de Mallorca gairebé ho és. Antoni Martorell, a IB3, no.  

Comentaris

Tià Rosselló

La dignitat

Tià Rosselló | 14/12/2008, 18:06

UN PERIODISTA ES AQUELL HOME DIGNE QUE NO VOLDRIA SER SEMBLANT AL QUÈ ÉS I FA EN ANTONI MARTORELL.

Viva

Viva

Viva | 12/12/2008, 14:19

VIVA Antoni Martorell, director general de IB3

Marián

Cuento, lío y gastos

Marián | 12/12/2008, 11:46

Vaya cuento lo de la denuncia. Ha tenido el final esperado: Líos y gastos.

Una que aniria a la vaga

Gràcies

Una que aniria a la vaga | 12/12/2008, 10:23

No sé si l'autora és treballadora de IB3 però s'agreixen els aclariments.
La vaga ha estat,a IB3 Ràdio un èxit general. A la televisió no en parlem.

M.R.A

I ara què?

M.R.A | 11/12/2008, 23:59

M'agradaria que el SPIB no aturés el seu combat i que també fos una mica més evident la seva presència amb els joves a les redaccions de SBT de la Tele i la Ràdio que donam la cara i anam de vagues. Bé i ¿ara què farà el sindicat?

Un que no pot fer la vaga d'IB3

BE EL ESTATUTS DEL SINDICAT DE PERIODISTES

Un que no pot fer la vaga d'IB3 | 11/12/2008, 23:51

periodista entenem el/la professional que intervé directament en l'elaboració deIs continguts informatius deIs mitjans de comunicació escrits i audiovisuals, agències i gabinets de premsa, sempre que sigui aquesta l'ocupació principal, regular i retribuïda.

Maria

Comunicadors

Maria | 11/12/2008, 23:10

Internet, els blocs i el mon de les imatges i les noves tecnologies fan impensable una definició del que és un periodista tan curta de mires i mides com la d' aquesta Sentència

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb