Joana Maria

Esborranys d'avui per demà

Alguns batlles de la II República a Mallorca

Joana | 08 Juliol, 2006 21:49 | meneame.net facebook.com google.com

 

 

Hi ha fets i persones que no perden actualitat, que formen part de la nostra història digui el que digui la dreta que encara nega la legitimitat de la II República. Vull deixar constància d’algunes biografies de batlles de Mallorca, quan comença l’estiu de l’any en el es commemoren els 75 anys de la República i els 70 de la guerra provocada pel cop  d’Estat dels militars sublevats. Pos fotos d’alguns: que no se perdi la seva mirada.

 

 

Emili Darder, darrer batlle de Palma per Esquerra Republicana. Metge.

 Educació, Sanitat i Cultura  foren les seves principals preocupacions.

Afusellat pel colpistes el mes de febrer de 1937.

 

Antoni  Amer batlle republicà de Manacor, Fomentà la construcció de noves escoles el sanejament de l’economia municipal. Va combatre l’atur  Detingut  empresonat i assassinat  el setembre del 36.

Climent. Garau batlle de Porreres en el 36 per ’Esquerra Republicana. Havia prohibit les processons de Setmana Santa i projectà una nova escola laica. Assassinat a1936, amb el seu germà Joan, regidor.

 

 

Joan Mas  batlle republicà  de Montuïri des de les eleccions de 1931 .Impulsà  els serveis educatius i culturals Creà la Biblioteca Popular .Assassinat, sense judici a 1936.

 

Antoni Mateu batlle d’Inca per la coalició republicano socialista entre 1932 i 33. Fundador d’Esquerra Republicana Balear. Partidari de l’escola laica. Sotmès  a Consell de Guerra i afusellat .

Pere Oliver  batlle republicà de Felanitx; a 1931. Destituït i empresonat  arrel de la Revolució d’Octubre de 1934 i rehabilitat el 1936. Impulsà els serveis públics, creà el mercat i escoles. Escriptor. Apotecari.  El 1936, fugí a Ciutadella, i després s’exilià a les Filipines.

 Josep Piza  batlle socialista, de Consell als darrers quatre darrers mesos de la República. Procurà feina als obrers aturats i tancà el col·legi religiós per l’orde ministerial general. Executat després d’un Consell de Guerra a l’octubre de 1938. acusat d’incitar als obrers a la vaga.

 

 Josep Serra  darrer batlle republicà de Sóller. Apotecari Participà a la creació de l’ Associació per a la cultura de Mallorca i d’Esquerra Republicana. Regidor entre  1931 i 1933. i batlle a partir del maig de 1936 . Preocupat especialment per la Sanitat. Detingut el setembre de 1936 ,empresonat condemnat a mort. La pena li fou commutada. L’alliberaren a 1943 .

 

Pere Vallespir. Batlle republicà de Costitx des de les eleccions del febrer de 1936. Assassinat al cementiri de Manacor.

 

Joan  Alemany   darrer batlle de Búger. Ebenista, El 1931 va ésser elegit batlle i diputat provincial. Detingut arrel dels fets del 34, Realitzà millores a l’ educació i les infrastructures. El 1936 tornà ser batlle amb les esquerres i. Detingut i  mort sense judici a prop del cementiri de Santa Maria.

 

Pere Canaves Batlle de Pollença per Esquerra Republicana des del febrer de 1936, sotmès, encausat amb més de 140 persones de Pollença, entre militars i paisans per la seva oposició a la sublevació  . Afusellat en el cementiri de Palma el 27 de gener de 1938

 

Tomàs Seguí batlle socialista d’ Esporles a 1931 i 1936  Va promoure la construcció d’una nova escola i el proveïment d’aigua.  Suspès del seu càrrec arran dels fets d’octubre de 1934 i tancat a la presó una setmana  En 1936 va recuperar la seva condició de regidor. Assassinat e febrer de 1937 sense judici.

 

 

Comentaris

antonia

ANTONI COLL PROHENS

antonia | 19/09/2012, 14:57

Hola he vist el missatge hare, aquest es un mensatge per Sebastia Vidal,me podria contestara al meu mail. factura@munar.es

Sebastià Vidal-Joan

Antoni Coll

Sebastià Vidal-Joan | 20/06/2011, 15:23

Missatge per a n'Antònia Vidal: m'agradaria que et posassis en contacte amb mi per parlar del teu avantpassat Antoni Coll Prohens. Gràcies

coco

cocoyu

coco | 17/10/2008, 02:43

wedding dresses wedding dresses
wedding gowns wedding gowns
bridal gowns bridal gowns
lace front wigs lace wigs
wedding invitations invitations
lace wigs wigs
full lace wigs wigs

Xim

El millor homenatge

Xim | 18/09/2007, 15:05

El millor homenatge que es pot fer als republicans que patiren la repressió i als fills dels assassinats és una bona compensació econòmica.

Xim

El record d'una cagada.

Xim | 18/09/2007, 13:27

Ja passats mesos de l'anterior missatge, no m'identific en quasi res del que sortí de quelcom quasi idèntic a aquests dits i a aquest ordinador. Només m'identific amb la compensació econòmica a les víctimes de la repressió Franquista, d'aquí no em moureu.

Es pot dir que ni tan sols sent que sóc la mateixa persona, encara que mantengui els records.

És possible que nasquem i morim a cada moment. N'hi ha que diuen que no es pot demostrar que el món no hagi estat creat fa cinc minuts i per ventura és ver, per ventura ha estat creat fa al voltant de cinc minuts.

L'anterior missatge, les històries de repressió de la guerra civil Espanyola, les operacions de discriminació i destrucció social i personal durant la democràcia per raons polítiques ja només són records, pot ser falsos, que he d'acceptar com a part d'aquesta pel·lícula tan mala de creure que forma l'existència.

Però no deman disculpes ni me'n penedeixo de res. No deman disculpes per recordar haver estat venjatiu ni per recordar haver estat envejós. No deman disculpes per recordar haver insultat artistes, escriptors i científics dels que no conec pràcticament res, ni la seva obra ni la seva biografia. No deman disculpes per recordar haver odiat. No deman disculpes per recordar haver estat covard. No deman disculpes per la meva gran incultura i ignorància. No deman disculpes per la meva estupidesa. I estic dispost a acceptar el càstig o penitència pels meus pecats, encara que només sigui en forma de befa. Els intel·ligents em coneixereu, pot ser no els faci als dos pams. Només quedarà el record d'una cagada. I com deia la tia Antonina Aina:

En este mundo de matraca
nadie de cagar escapa,
caga el buey caga la vaca,
caga el Rey y caga el Papa,
y hasta la niña más guapa
suelta su bola de caca.

respuesta

no se olviden

respuesta | 25/08/2007, 21:55

mi abuelo Antonio Mesquida se vino a la Argentina hace + de 100 años y creo la leyenda del tony moreno, que le podran consltar a Joan Mesquida de la calle Carre de la Penia Nª20 Montuiri

Xim

curts de gambals

Xim | 15/07/2007, 23:42

Tota aquesta gent que fa homenatges a la república i altres dois són o sou una guarda de malparits.

No us podeu imaginar el mal que em fa just recordar el que va passar i el que ha passat la meva família.

El millor homenatge que es pot fer als republicans que patiren la repressió i als fills dels assassinats és una bona compensació econòmica. Així és que en lloc de fer cançonetes ridícules ja podeu començar a amollar doblerets que jo i la meva família estarem molt contents.

Els descendents dels republicans assassinats no només van ser discriminats durant la dictadura sinó després durant la democràcia i avui en dia.

Biel Majoral, Delfí Mulet, Antònia Font i Antoni Artigues vos podeu retirar en voler, la vostra música és pèssima i les vostres lletres no en parlem, qualsevol al·lot de deu anys que s'ho proposi ho fa molt millor que vosaltres, i encara feis comèdia cercant simpaties dins les víctimes, això m'indigna sou una guarda de curts de gambals, bofegats,.....

I als comediants de trista comèdia Biel Mesquida i Esperança Bosch us dic el mateix.

Antonia Vidal

Antoni Coll Prohens

Antonia Vidal | 05/06/2007, 08:33

Aquest señor va esser el germa de la meva padrina y el mataren a Utrera . Madrid segons sabem. Va pertenexe al partit republica, era de Felanitx si algu sap algo mes le agrairie que me mandi informacio

x

COP COP

x | 12/07/2006, 21:45

DIMARTS DIA 18 DE JULIOL FARA 70 ANYS
Gabriel Cifre

ARA FARÀ 70 ANYS

Gabriel Cifre | 11/07/2006, 21:52

LA SETMANA QUE VE DIMARTS DIA 18 DE JULIOL FARA 70 ANYS DEL COP DE FRANCO, DE COP COMENÇÀ LA MATANÇA D'AQUESTS HOMENETS I D'ALTRES CENTS A MALLORCA. QUE NO S'OBLIDI MAI!
JOSEP R.

ESQUERRA REPUBLICANA NO ES LA MATEIXA

JOSEP R. | 10/07/2006, 22:18

CONVE DIR ARA QUE ESQUERRA REPUBLICANA A MALLORCA DE 1936 TE MOLT POC A VEURE AMB L'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA D'EN CAROD, PUIGCERCOS I BERNAT JOAN. AMB TOTS ELS RESPECTES I SENSE QUE SIA CAP PROBLEMA EN LA VINDICACIO CONJUNTA I SENSE CAP DUBTE DE LES VICTIMES DEL FEIXISME.
Josep

UN FUNERAL PER DARDER

Josep | 09/07/2006, 22:09

M'han dit que s'ha mort en Pere Llabrés, es rector de Santa Pagesa. Ell va ser qui l'any 77, per encàrrec de na Miquel Rovira, viuda d'Emili Darder -batle de Ciutat de Mallorca per Esquerra Republicana Balear- que fou fusilat pels colpistes el 37 i no va poder ser ni enterrat com per toca ni rebre funeral.
Corvina

LES MEMORIES SÓN GLOBALS

Corvina | 09/07/2006, 16:36

M'agrada veure aquesta plana amb gent de cara i ulls, i afegits de contribució. Les memòries són globals. Segur que el llibre que dius serà adient i bo.
Sepharad

Sense homenatge.

Sepharad | 09/07/2006, 14:50

Tots aquests batles democràtics mereixen l'homenatge anual de tots els regidors de les batlies on foren escollits ara que s'ha tornat a recuperar la democràcia. Quan es tractaran igual de bé que es tracten als guanyadors? Tots eren vesins, però només uns foren assassinats.
saliner

Andreu Burguera Mut

saliner | 09/07/2006, 09:20

Batle republicà de Ses Salines, també durant la seva gestió s'alçà una escola, i feren importants avanços. Va patir un exili interior´, la família, després de la Guerra, no ha tornat a viure a Ses Salines.
Angels

El Papa

Angels | 09/07/2006, 00:14

Tots aquets batles, com moltes altres víctimes del terror la Guerra Civil tenien familia. El Papa, quan va anar als camps de concentració nazis es va demanar: ¿Donde estaba Dios?. Jo crec que el degueren perdre a Espanya, quan l'Esglessia Catòlica col.laborava amb els feixistes.
Amadeu

Joan Nadal Bujosa

Amadeu | 09/07/2006, 00:12

Darrer batle republicà de Bunyola, i en el eu temps, el més jove de l'estat (21 anys). D'Esquerra Republicana. S'exilià i pogué tornar a Mallorca cap als anys 60.
Pere

MAI NO ES TARD

Pere | 08/07/2006, 23:05

Ens enrecordarem i farem que els qui venguin darrera ho sàpiguen, i així serà memòria.Mai no és tard.Joana Maria veig que dius que preparau un llibre. Estiré a l'aguaït.
Joana Maria

Un lapsus

Joana Maria | 08/07/2006, 22:25

Gràcies. Ha estat un lapsus. El tenc per present. I també ressenyat a un llibre que preparam.
...

Pere Rosselló "Sa Maquineta"

... | 08/07/2006, 22:08

Batle socialista d'Alaró. Dels pocs batles socialistes, de trajectòria sindical, impulsà la construcció de l'escola local. Va ser detingut i assassinat pels feixistes durant la Guerra.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb