Joana Maria

Esborranys d'avui per dem

Alguns batlles de la II Repblica a Mallorca

Joana | 08 Juliol, 2006 21:49 | meneame.net facebook.com google.com

Hi ha fets i persones que no perden actualitat, que formen part de la nostra histria digui el que digui la dreta que encara nega la legitimitat de la II Repblica. Vull deixar constncia dalgunes biografies de batlles de Mallorca, quan comena lestiu de lany en el es commemoren els 75 anys de la Repblica i els 70 de la guerra provocada pel cop dEstat dels militars sublevats. Pos fotos dalguns: que no se perdi la seva mirada.

Emili Darder, darrer batlle de Palma per Esquerra Republicana. Metge.

Educaci, Sanitat i Cultura foren les seves principals preocupacions.

Afusellat pel colpistes el mes de febrer de 1937.

Antoni Amer batlle republic de Manacor, Foment la construcci de noves escoles el sanejament de leconomia municipal. Va combatre latur Detingut empresonat i assassinat el setembre del 36.

Climent. Garau batlle de Porreres en el 36 per Esquerra Republicana. Havia prohibit les processons de Setmana Santa i project una nova escola laica. Assassinat a1936, amb el seu germ Joan, regidor.

Joan Mas batlle republic de Monturi des de les eleccions de 1931 .Impuls els serveis educatius i culturals Cre la Biblioteca Popular .Assassinat, sense judici a 1936.

Antoni Mateu batlle dInca per la coalici republicano socialista entre 1932 i 33. Fundador dEsquerra Republicana Balear. Partidari de lescola laica. Sotms a Consell de Guerra i afusellat .

Pere Oliver batlle republic de Felanitx; a 1931. Destitut i empresonat arrel de la Revoluci dOctubre de 1934 i rehabilitat el 1936. Impuls els serveis pblics, cre el mercat i escoles. Escriptor. Apotecari. El 1936, fug a Ciutadella, i desprs sexili a les Filipines.

Josep Piza batlle socialista, de Consell als darrers quatre darrers mesos de la Repblica. Procur feina als obrers aturats i tanc el collegi religis per lorde ministerial general. Executat desprs dun Consell de Guerra a loctubre de 1938. acusat dincitar als obrers a la vaga.

Josep Serra darrer batlle republic de Sller. Apotecari Particip a la creaci de l Associaci per a la cultura de Mallorca i dEsquerra Republicana. Regidor entre 1931 i 1933. i batlle a partir del maig de 1936 . Preocupat especialment per la Sanitat. Detingut el setembre de 1936 ,empresonat condemnat a mort. La pena li fou commutada. Lalliberaren a 1943 .

Pere Vallespir. Batlle republic de Costitx des de les eleccions del febrer de 1936. Assassinat al cementiri de Manacor.

Joan Alemany darrer batlle de Bger. Ebenista, El 1931 va sser elegit batlle i diputat provincial. Detingut arrel dels fets del 34, Realitz millores a l educaci i les infrastructures. El 1936 torn ser batlle amb les esquerres i. Detingut i mort sense judici a prop del cementiri de Santa Maria.

Pere Canaves Batlle de Pollena per Esquerra Republicana des del febrer de 1936, sotms, encausat amb ms de 140 persones de Pollena, entre militars i paisans per la seva oposici a la sublevaci . Afusellat en el cementiri de Palma el 27 de gener de 1938

Toms Segu batlle socialista d Esporles a 1931 i 1936 Va promoure la construcci duna nova escola i el provement daigua. Susps del seu crrec arran dels fets doctubre de 1934 i tancat a la pres una setmana En 1936 va recuperar la seva condici de regidor. Assassinat e febrer de 1937 sense judici.

Comentaris

antonia

ANTONI COLL PROHENS

antonia | 19/09/2012, 14:57

Hola he vist el missatge hare, aquest es un mensatge per Sebastia Vidal,me podria contestara al meu mail. factura@munar.es

Sebasti Vidal-Joan

Antoni Coll

Sebasti Vidal-Joan | 20/06/2011, 15:23

Missatge per a n'Antnia Vidal: m'agradaria que et posassis en contacte amb mi per parlar del teu avantpassat Antoni Coll Prohens. Grcies

coco

cocoyu

coco | 17/10/2008, 02:43

wedding dresses wedding dresses
wedding gowns wedding gowns
bridal gowns bridal gowns
lace front wigs lace wigs
wedding invitations invitations
lace wigs wigs
full lace wigs wigs

Xim

El millor homenatge

Xim | 18/09/2007, 15:05

El millor homenatge que es pot fer als republicans que patiren la repressi i als fills dels assassinats s una bona compensaci econmica.

Xim

El record d'una cagada.

Xim | 18/09/2007, 13:27

Ja passats mesos de l'anterior missatge, no m'identific en quasi res del que sort de quelcom quasi idntic a aquests dits i a aquest ordinador. Noms m'identific amb la compensaci econmica a les vctimes de la repressi Franquista, d'aqu no em moureu.

Es pot dir que ni tan sols sent que sc la mateixa persona, encara que mantengui els records.

s possible que nasquem i morim a cada moment. N'hi ha que diuen que no es pot demostrar que el mn no hagi estat creat fa cinc minuts i per ventura s ver, per ventura ha estat creat fa al voltant de cinc minuts.

L'anterior missatge, les histries de repressi de la guerra civil Espanyola, les operacions de discriminaci i destrucci social i personal durant la democrcia per raons poltiques ja noms sn records, pot ser falsos, que he d'acceptar com a part d'aquesta pellcula tan mala de creure que forma l'existncia.

Per no deman disculpes ni me'n penedeixo de res. No deman disculpes per recordar haver estat venjatiu ni per recordar haver estat envejs. No deman disculpes per recordar haver insultat artistes, escriptors i cientfics dels que no conec prcticament res, ni la seva obra ni la seva biografia. No deman disculpes per recordar haver odiat. No deman disculpes per recordar haver estat covard. No deman disculpes per la meva gran incultura i ignorncia. No deman disculpes per la meva estupidesa. I estic dispost a acceptar el cstig o penitncia pels meus pecats, encara que noms sigui en forma de befa. Els intelligents em coneixereu, pot ser no els faci als dos pams. Noms quedar el record d'una cagada. I com deia la tia Antonina Aina:

En este mundo de matraca
nadie de cagar escapa,
caga el buey caga la vaca,
caga el Rey y caga el Papa,
y hasta la nia ms guapa
suelta su bola de caca.

respuesta

no se olviden

respuesta | 25/08/2007, 21:55

mi abuelo Antonio Mesquida se vino a la Argentina hace + de 100 aos y creo la leyenda del tony moreno, que le podran consltar a Joan Mesquida de la calle Carre de la Penia N20 Montuiri

Xim

curts de gambals

Xim | 15/07/2007, 23:42

Tota aquesta gent que fa homenatges a la repblica i altres dois sn o sou una guarda de malparits.

No us podeu imaginar el mal que em fa just recordar el que va passar i el que ha passat la meva famlia.

El millor homenatge que es pot fer als republicans que patiren la repressi i als fills dels assassinats s una bona compensaci econmica. Aix s que en lloc de fer canonetes ridcules ja podeu comenar a amollar doblerets que jo i la meva famlia estarem molt contents.

Els descendents dels republicans assassinats no noms van ser discriminats durant la dictadura sin desprs durant la democrcia i avui en dia.

Biel Majoral, Delf Mulet, Antnia Font i Antoni Artigues vos podeu retirar en voler, la vostra msica s pssima i les vostres lletres no en parlem, qualsevol allot de deu anys que s'ho proposi ho fa molt millor que vosaltres, i encara feis comdia cercant simpaties dins les vctimes, aix m'indigna sou una guarda de curts de gambals, bofegats,.....

I als comediants de trista comdia Biel Mesquida i Esperana Bosch us dic el mateix.

Antonia Vidal

Antoni Coll Prohens

Antonia Vidal | 05/06/2007, 08:33

Aquest seor va esser el germa de la meva padrina y el mataren a Utrera . Madrid segons sabem. Va pertenexe al partit republica, era de Felanitx si algu sap algo mes le agrairie que me mandi informacio

x

COP COP

x | 12/07/2006, 21:45

DIMARTS DIA 18 DE JULIOL FARA 70 ANYS
Gabriel Cifre

ARA FAR 70 ANYS

Gabriel Cifre | 11/07/2006, 21:52

LA SETMANA QUE VE DIMARTS DIA 18 DE JULIOL FARA 70 ANYS DEL COP DE FRANCO, DE COP COMEN LA MATANA D'AQUESTS HOMENETS I D'ALTRES CENTS A MALLORCA. QUE NO S'OBLIDI MAI!
JOSEP R.

ESQUERRA REPUBLICANA NO ES LA MATEIXA

JOSEP R. | 10/07/2006, 22:18

CONVE DIR ARA QUE ESQUERRA REPUBLICANA A MALLORCA DE 1936 TE MOLT POC A VEURE AMB L'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA D'EN CAROD, PUIGCERCOS I BERNAT JOAN. AMB TOTS ELS RESPECTES I SENSE QUE SIA CAP PROBLEMA EN LA VINDICACIO CONJUNTA I SENSE CAP DUBTE DE LES VICTIMES DEL FEIXISME.
Josep

UN FUNERAL PER DARDER

Josep | 09/07/2006, 22:09

M'han dit que s'ha mort en Pere Llabrs, es rector de Santa Pagesa. Ell va ser qui l'any 77, per encrrec de na Miquel Rovira, viuda d'Emili Darder -batle de Ciutat de Mallorca per Esquerra Republicana Balear- que fou fusilat pels colpistes el 37 i no va poder ser ni enterrat com per toca ni rebre funeral.
Corvina

LES MEMORIES SN GLOBALS

Corvina | 09/07/2006, 16:36

M'agrada veure aquesta plana amb gent de cara i ulls, i afegits de contribuci. Les memries sn globals. Segur que el llibre que dius ser adient i bo.
Sepharad

Sense homenatge.

Sepharad | 09/07/2006, 14:50

Tots aquests batles democrtics mereixen l'homenatge anual de tots els regidors de les batlies on foren escollits ara que s'ha tornat a recuperar la democrcia. Quan es tractaran igual de b que es tracten als guanyadors? Tots eren vesins, per noms uns foren assassinats.
saliner

Andreu Burguera Mut

saliner | 09/07/2006, 09:20

Batle republic de Ses Salines, tamb durant la seva gesti s'al una escola, i feren importants avanos. Va patir un exili interior, la famlia, desprs de la Guerra, no ha tornat a viure a Ses Salines.
Angels

El Papa

Angels | 09/07/2006, 00:14

Tots aquets batles, com moltes altres vctimes del terror la Guerra Civil tenien familia. El Papa, quan va anar als camps de concentraci nazis es va demanar: Donde estaba Dios?. Jo crec que el degueren perdre a Espanya, quan l'Esglessia Catlica col.laborava amb els feixistes.
Amadeu

Joan Nadal Bujosa

Amadeu | 09/07/2006, 00:12

Darrer batle republic de Bunyola, i en el eu temps, el ms jove de l'estat (21 anys). D'Esquerra Republicana. S'exili i pogu tornar a Mallorca cap als anys 60.
Pere

MAI NO ES TARD

Pere | 08/07/2006, 23:05

Ens enrecordarem i farem que els qui venguin darrera ho spiguen, i aix ser memria.Mai no s tard.Joana Maria veig que dius que preparau un llibre. Estir a l'aguat.
Joana Maria

Un lapsus

Joana Maria | 08/07/2006, 22:25

Grcies. Ha estat un lapsus. El tenc per present. I tamb ressenyat a un llibre que preparam.
...

Pere Rossell "Sa Maquineta"

... | 08/07/2006, 22:08

Batle socialista d'Alar. Dels pocs batles socialistes, de trajectria sindical, impuls la construcci de l'escola local. Va ser detingut i assassinat pels feixistes durant la Guerra.
Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb