Joana Maria

Esborranys d'avui per dem

Botellada i civisme

Joana | 19 Juliol, 2010 18:15 | meneame.net facebook.com google.com


 

 

L ‘Ajuntament de Palma no ha aprovat una ordenança contra la botellada. sinó una que regula l'actuació municipal pel foment del civisme i la convivència en els espais públics . Lògic. No se pot prohibir una activitat sense que abans estigui ben definida. I el problema- una part del problema- és que no tothom entén o diu el mateix quan se parla de “ botellada”.

 

El fenomen no és ni molt recent ni exclusiu de les Illes. Els sociòlegs el solen definir com una reunió de joves a espais oberts per beure,  preferentment begudes alcohòliques, escoltar música i comunicar-se. I és evident que això, no se pot prohibir. El que resulta censurable o rebutjable, són algunes activitats paral·leles o derivades, com embrutar els carrers, dificultar el trànsit o produir uns renous superiors als permesos en hores nocturnes., però s’ha d’anar molt alerta en deixar massa portes ofertes a l’interpretació del que es prohibeix.  De la mateixa manera, seria absurd prohibir “anar massa depressa i encara més si és a una corba” i deixar que ho discutissin conductors i agents de l’autoritat.

 

Des de desembre de l’ any passat hi ha un grup en el facebook amb més de 15.000 usuaris que es diu  “Sí al botellón, no a los cubatas tan caros”. Els joves que es reuneixen per fer “botellades” en general se senten “expulsats de les discoteques” per un tema tan senzill i elemental com són els preus. I se volen divertir i estar junts. Però no són apologistes antisistema que volen enfonsar la societat actual i destruir tots els seus valors. Lliguen, fan amics i segur que comenten els seus evidents problemes de manca de vivenda i treball dignes.

 

En el passeig Marítim, centre de les “botellades” a Palma hi ha molts grups que tenen comportaments poc cívics. Tiren botelles, vidres, papers, cartrons i de tot enterra, criden, fan molt de renou, fan les feines enterra, i poden provocar accidents si s’engaten i no saben ben be per on caminen. Aquestes actuacions són censurables, però  les sancions o actuacions municipals haurien de ser per motius concrets, encara que ja se que és molt difícil escollir a qui se sanciona si hi ha un grup nombrós i molta brutor.

 

Només se pot sancionar el que s’ha produït. No el que se suposa que se produirà. Per això me pareix molt inconcreta la redacció de l’ordenança  quan diu : “en concret, queden especialment prohibides les concentracions de persones quan puguin alterar greument la convivència ciutadana.( sic), quan es deteriori la tranquil·litat de l'entorn o provocar-hi situacions d'insalubritat; quan es produeixen situacions denigrants per a vianants o altres persones usuàries dels espais públics; o quan la concentració impedeix o dificulta la utilització normal de l'espai públic i la circulació”.  No se pot prohibir  que “se pugui”  cometre una falta i menys si és tan inconcret com “deteriorar la tranquil·litat de l’ entorn” o encara més “ dificultar la utilització normal de l’espai públic”.¿Normal?. ¿ La utilització “normal” de l’espai públic és no concentrar-s’hi?.

 

Altres mesures aprovades per l’ Ajuntament de Ciutat com la prohibició de deteriorar  de les instal·lacions i elements de l'espai públic o  tirar en terra o recipient de begudes com llaunes, botelles, tassons, etc, me pareixen molt lògiques i adients, encara que reiteratives en relació al que està prohibit per a tots els ciutadans. La prohibició del consum d’alcohol i altres drogues als menors en espais públics també crec que és necessària. Però encara ho és més prohibir la venda en els establiments comercials.

 

La voluntat de l’ Ajuntament és clara, Però s’han de posar mitjans. Sembla que des de el passat cap de setmana la neteja de l’autoritat portuària s’ha avançat a les 3 de la matinada. També hi haurà més contenidors i més Policia Municipal .Altres mesures voluntaristes i de més dubtosa efectivitat   són que els joves puguin jugar a futbol, tennis o  bàsquet fins les 11 del vespre a Son Moix  ( ¿esperen que se cansin?) o que alguns casals tenguin obert fins les 12, just quan ells se reuneixen per sortir.

Grups d’empresaris i veïns han convocat manifestacions per ara i les properes setmanes. No els hi basta el que ha aprovat l’ Ajuntament. Volen que se prohibesqui el “botellón”, que diuen ells, directament, sense més matisacions. ¿ Això significa que se pugui dissoldre qualsevol grup de joves que “paresqui” que té intenció de consumir alcohol al carrer i a més fer renou?.

 

La solució no és fàcil, encara que segurament se podrien trobar llocs també prop de la mar i sense veïns per fer “botellades”. Però Palma no és encara una ciutat oberta. Fins i tot els parcs públics tanquen el vespre. Jo convocaria una gran botellada en el Parc de les Estacions, amb grafiters que pintassin les horroroses casetes de l’ aire condicionat que ens va deixar Jaume Mates per orejar un metro que ara ja només és mig-metro per horaris i un metro i mig pel que ens ha costat a tots.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb