Joana Maria

Esborranys d'avui per dem

Els darrers enteniments del Pacte

Joana | 24 Juny, 2007 18:51 | meneame.net facebook.com google.com

   Pareix com si visquéssim un terratrèmol, després del qual tot s’ha de recompondre o un puzle desfet en el qual s’han de col·locar les peces.¿ Què manca ara per a saber si definitivament es signarà el pacte de  diàleg permanent del centre esquerra? Sembla ser que decidir qui tendra la conselleria d’ Educació: ¿ hi ha divergències de programa entre el PSIB i el BLOC o tot és aclarir qui serà conseller?. Moltes vegades s’ha dit que el PSM és un partit de mestres d’escola, professors, bibliotecaris i qualque biòleg. Bastantes persones mantenen una doble militància al PSM i l’STEI. I no me pareix ni malament ni be. És un fet.Segurament el PSM té mes gent preparada que el PSOE per a fer feina en el terreny de l’ Educació. Però si el programa, en el fons no és diferent ¿un conseller del PSOE no podria admetre direccions generals del PSM?.¿ Una “conselleria” és com una plaça que s’agafa se “blinda” amb “els nostros”?

  Entre tots els rumors que he sentit en els darrers dies, un me va sobtar especialment: que Isidre Cañelles s ( UM)eria conseller de Medi ambient i Joan Mayol director general. Vaig pensar: “està bé. Cañelles : com a polític correspon a la quota de repartiments de càrrecs i és molt probable que UM no tengui  ningú millor per a la direcció general que Mayol , biòleg expert i rigorós i a més a mes funcionari de la conselleria. Però després me varen dir “no potser mai que UM i el PSM compartesquin llocs de decisió”.També sonava el nom de Biel Mesquida com director de l’Insitut d’Estudis Baleàrics que podria ser  adient per a dur endavant la necessària reconciliació amb el Ramón LLull, però algú me va comentar: “ha de ser algú del PSM”. Tot massa trist i gris.

   S’ha romput el monopoli del PP. Ara manca saber com se pot fer un govern de centre esquerra i nacionalista que, de veritat, obri portes i finestres i que no sembli una desfilada de fidelitats. Els programes són imprescindibles per a governar ¿ però tenen una lletra menuda o petites clàusules fins i tot  per a l’ nomenament d’alts càrrecs?

  Me provoca una cerca desubicació pensar que els partits nacionalistes per a negociar han de menester que el PSIB sigui intermediari. Segurament és que el seu nacionalisme no és el mateix .Probablement el nacionalisme és un concepte massa ampla i difús, encara entenc menys l’espanyol, exclusivista i  destructiu.

Pacte i mitjans de comunicaci

Joana | 23 Juny, 2007 00:10

Jaume Matas, que ha dimitit per no saber, poder o voler o dialogar amb altres partits polítics, durant anys va voler mantenir una imatge de dreta civilitzada. Quan convenia, també mostrava un cert victimisme i sovint un discurs  amb repetició de tòpics i obvietats sobre el que és real i el que és pensa amb un enllaç immediat, com si el que es pensa sobre les coses fos exactament el que passa. Per exemple : el PP ha estat el partit més votat (cert) i això li dona un dret a governar que els altres “ li prenen” ( més que discutible ja que la capacitat pe a arribar a acords entre partits forma part de la democràcia).

El tema del seu "palacete," malgrat ser important , crec que és secundari en comparació amb altres que són més un mirall del seu quefer, com el gran muntatge de medis de comunicació: una IB3 que no és ni una televisió pública , sinó una xarxa empresarial amb subcontractacions sense cap respecte pel dret a la informació dels ciutadans ni a l’ exercici de la professió periodística. Tots els que diuen que Matas era o és l’ ala negociadora i centrada del PP el deuen conèixer molt a fons o gens. No entenc que volen dir ¿ que els desastres urbanístics  se feien  malgrat ell ( punts perduts com Andratx) o que la política lingüística i cultural ( amb l’ inaplicable decret de trilingüísme) era plena de bones intencions i una de les mostres podia ser el fitxatge de Maria de la Pau Janer?.

 Es estrany que Matas, quan deixi la política, hagi de passar una temporada de "descompressió "a Madrid abans d’anar a EEUU a muntar un negoci o una assessoria.  Me sona d'altres megalomanies. ¿Se deu cercar “el mateix” com alguns mals lectors d’obsoletes teories psicològiques?. Per analogia me venen al cap imatges mitològiques i de contes infantils: emperadors romans, enrevoltats de servidors que els hi donaven la raó i acabaven cremant ciutats, algun narcís ofegat a la seva pròpia imatge, el rei aquell al qual ningú deia que es passejava nu.  Literatura.

 La realitat és que el darrer govern Matas va tenir encerts i errors, però va crear un sistema de comunicació institucional, pública i mitjans fidels que ho va fer tot massa èpic i ximple. D’ aquí surten alguns frikis de “La guerra de les Galàxies”, amb representacions de “bruixes “ i “princeses”.

 Ara convendria recordar que els mitjans de comunicació públics no són armes en mans dels partits  I trob vergonyós que hi hagi la més mínima discussió entre els que han de pactar sobre qui comandarà a la ràdio i la televisió pagada per tots els ciutadans. Mal presagi per una època que s’ anuncia com a transparent. ¿ No havia de ser per elecció del Parlament?.

 Que la força acompany a Matas quan passi de lèpica a la comèdia quotidiana. Ai, Macarena!. Però els que volen fer política a les Balears, no hauríen de repetir els seus mateixos errors.

Oratge a Cort

Joana | 17 Juny, 2007 11:48 | meneame.net facebook.com google.com

    Demà dematí Aina Calvo iniciarà la seva feina a l’ Ajuntament de Palma, si és que no l’a iniciada ja  Pel que ha dit serà dialogant i  perseverant. Governarà amb 15 regidors que representen més de 72.000 persones, front als 14 del PP que en representen un poc més de 66.000. Es ben cert que comença una nova etapa a la qual, Palma s’ha d’obrir a molts coses: nou urbanisme, barris, participació, vivenda, després de 16 anys de ser una ciutat arreplegada i trista.

 Cort va ser realment una festa ahir al matí.: a l’interior de l’ Ajuntament i a fora. No sols ha aconseguit fer un pacte de centreesquerra, sinó que també l’ha fet amb il·lusió.

     Aina Calvo passarà moments difícils, haurà de fer algunes renúncies, però ara per ara veig molt difícil que se pugui plantejar cap moció de censura. El BLOC segur que no ho farà i UM es gairebé impossible. Hauria de tenir motius clars sobre decisions que perjudicassin els ciutadans i el PP hauria d’estar d’acord en que els perjudiquen. 

   Ara se l’ha de deixar treballar i no pensar que en 16 mesos se pot canviar el que s’ha fet en 16 anys. Quan hagin passat les quatre estacions de l’ any i començi un nou estiu hi haurà una certa perspectiva i uns nous pressuposts. Ara, la sensació ben clara de que bufa un nou vent o un oratge que entra per les finestres.

Un pacte que s un discurs

Joana | 15 Juny, 2007 22:58 | meneame.net facebook.com google.com

El pacte signat entre els partits d’esquerra ( PSIB i els del BLOC)  i UM pel govern de Palma és molt sibil·lí,  com fet per una sibil·la  El veig a un comentari a un article anterior d’aquest bloc. Te coses tan inconcretes com :
  • El suport decidit a la igualtat en el marc d’uns valors respectuosos amb la llibertat i la tolerància
  • Una actuació planificada front a una política improvisada i desordenada
  • El desenvolupament d’una política cultural activa, arrelada a la nostra realitat i projectada cap a l’exterior.

 Una proposta molt concreta és fer un “Pla estratègic de sòl i habitatge de Palma amb els objectius d’impulsar la construcció d’habitatges dignes, distribuïts harmònicament pel conjunt de la ciutat i evitant la construcció de guetos.També  ho és la “ prioritat a l’habitatge en règim de lloguer amb una reserva específica per a joves i una especial atenció a famílies monoparentals i dones amb càrregues familiars, persones dependents i famílies nombroses”. 

  Però sobre  altres temes importants  de Palma se diuen coses poc definides com:

  • Protegir adequadament els espais naturals de la Serra de Na Burguesa, es Carnatge i ses Fontanelles. En el cas de Ses Fontanelles s’estudiarà la viabilitat jurídica i financera d’estendre el més possible aquesta protecció
  • Es suspendran les llicències de la urbanització de la Façana Marítima de Palma i s’iniciaran negociacions per un nou projecte de gran parc públic.
  • Es posarà en marxa un estudi de viabilitat per a la transformació l’edifici de GESA en un espai cívic, cultural i artístic que esdevengui un referent a la Mediterrània
  • S’impulsarà la construcció del Palau de Congressos, revisant-ne el projecte previst, i d’un Recinte Firal ubicat a un lloc consensuat amb el sector, valorant la proposta d’ubicació al Polígon de Llevant.

  A l’ apartat dels barris  No se parla, per exemple  dels Hostalets amb edificacions que ja es construeixen i segurament es troben fora d’ ordenació ni de la remodelació del Parc de Les Estacions, encara que es diu que  “és transformarà Jacint Verdaguer en un Parc” la qual cosa també és molt inconcreta. 

I a la meva precipitada lectura no he vist res de l’ entorn del monestir de la Real ( Son Espases)  encara que:se parla de vetllar pel Patrimoni i elaborar una carta Arqueològica de la  Ciutat. ¿ Hem de ser optimistes?.  No ho sé.  Es parla de convocar el Primer Congrés Municipal de Cultura a partir de les conclusions del qual s’elaborarà “un Projecte Cultural per a la ciutat i es crearà el Consell de la Cultura de Palma”.

  Ja ho veurem quan es posin a fer feina, però el que  s’ha signat té molts punts inconcrets que Calvo hauria de “localitzar”. Els votants confien en la seva gestió, no sols en les seves intencions. I la pregunta és si s'ha deixat així per contentar a UM o per que encara no se sap ben be  com i quan se podran  dur a la pràctica les promeses.

UM: estratgia raonable i ra

Joana | 15 Juny, 2007 18:13 | meneame.net facebook.com google.com

 Finalment l’estratègia de UM és la negociació fins el darrer moment , i el tema a tema.Ara per ara donen per bons els pactes amb el PSIB i el PSOE en els ajuntaments, Però això no significa que tot estigui fermat. I  fins dilluns o UM no  dirà  si també recoltza una opció d’esquerra a altres institucions . ¿ A canvi de què?, ¿ unes conselleries?. 

 Es evident que en el Consell Insular de Mallorca, la presidència de Francisca Armengol, amb molts Ajuntaments presidits pel PSIB o UM , suposaria  una nova Ordenació del  Territori , fer un nou Pla Territorial o adaptar-se al que hi ha. ¿Interessa?, ¿ Maria Antònia Munar el vol defensar ja que sap ben  com se va fer . ¿ Se pot substituir per un altre en un termini raonable de temps?, ¿ el deixaria en mans del PSIB? ¿quantes maniobres especulatives s’evitarien d’aquesta manera?. 

Francament, no entenc per quins motius UM ha anunciat que  votarà Aina Calvo  a Palma però se repensarà la resta de  pactes . ¿Fins on vol estrènyer al PSIB per a donar-lis la presidència del Govern i el Consell?. ¿ O és que no saben  ben be si els hi volen donar i en el fons pretenen mantenir aquesta situació de “sempre necessari” durant tota la legislatura.

 Potser l’estratègia final de Munar sigui  voler esser sempre imprescindible i madona de les claus.  Per edat i sabiduria ja no és una  “ Princesa”. Es més be una “Madona”  ( en el sentit  que se dona a aquesta paraula  en tot el Mediterrani) però no crec que els mallorquins ens haguem d’acostumar a pensar el que ella  decideix és sempre el més raonable. No és decissoria per sàbia ni elegida. Ho és per la mecànica de la llei electoral i el pactes.

  De memòria record l’ estratègia d’ un emperador del qual parla Robert Graves  que donava una pissarra als que volien fer propostes per tal que ho escrivissin tot. I quan s’ havien allargat massa, havien d’esborrar i tornar començar.: uns  mínims clars i no  carregar-ho tot de xorrades o coses secundàries . Sigui com sigui el Pacte no es pot iniciar amb una espècie de síndrome de Diógenes. Aire .Però no exactament el que volia Rosa Estaràs que congelava, el d’una  temperatura ambient.

Els pactes: res ser com abans

Joana | 13 Juny, 2007 20:49 | meneame.net facebook.com google.com

Ara mateix hi ha informacions molt contradictòries sobre els pactes. Improbable que tant Cirer ( PP)  com Calvo ( PSIB)  vulguin donar la batllia a Nadal ( UM)  ni amb un pacte de dos anys cadascú i ho trob molt lògic. Crec que a Palma hi haurà un govern en minoria i que la propera batllessa ( una o altra) haurà de cercar consens per a les propostes més importants. Inestabilitat?. Potser. ¿ Pitjor que una majoria absoluta?. Vist el que s’ ha vist, crec que no.

 Els consells de Menorca. Eivissa i Formentera, seran governats per l’ esquerra. El de Mallorca depèn dels pactes ¿ han de ser els mateixos que a l’ Ajuntament de Palma i molts altres  ajuntaments de Mallorca en els quals UM te la clau?. Tampoc no ho sé:potser que UM trobi que pot pactar amb uns  a algunes institucions i amb  partits diferents  a altres Això dels programes locals, als ajuntament  sovint és molt subtil, i pot dependre de  d’alguna  qualificació urbanística o  fins i tot  de relacions personals o insults a la campanya.  

Dissabte qui ve sabrem quina és l’orientació general , però encara no s’haurà decidit el Consell de Mallorca ni el Govern. Sigui com sigui i si és cert que és pacten programes , supós que UM no deixarà marginar la nostra llengua per un trilingüísme més bo de dur a la pràctica a les escoles amb més recursos que a lespúbliques i que en el fons perjudica l’ ensenyament del català. ¿ O sí?. Si són nacionalistes no poden donar per bona la minsa política cultural i educativa del PP en els darrers anys. Un amic me comentava: “es que se juguen passar de “U” a “P” i al principi no el vaig entendre . Volia dir de Unió a Partit de bon de veres.

 El fitxatge de Maria de la Pau Janer, ara trob que no va ser tan dolent. Ha espantat  mosques, les més reaccionaries del PP.  Potser  més que travar,  ha afavorit el centre-esquerra . Ara mateix, sense majories absolutes,  ningú vol signar un xec en blanc. Ho diu UM amb veu bronca i el BLOC amb una veueta més prima. Cap dels dos es volen deixar engolir pels partits estatals. Que no se perdi cap veu.

 I és ben segur que ningú podrà governar amb un despreci total i absolut pel que pensen o proposen altres partits. Si el PP arribàs al govern, hauria de ser un altre PP i si hi arriba el PSIB, també. 

Palma, ciutat coherent?

Joana | 11 Juny, 2007 22:24 | meneame.net facebook.com google.com

 Diuen que UM s’inclina a pactar amb l’ esquerra .  Les ofenses del PP eren massa importants i s’ havia obert una encletxa massa ampla. Tot haurà de començar per l’ Ajuntament de Palma i esper que Aina Calvo continui defensat la seva opció a ser batlessa. Crec que tant ella com Maria Antònia Munar són  dues dones fortes i frontals , a las quals entenc encara que me pugui sentir més propera d’una de les dues ideologies.Pama, hauria de ser, almenys una ciutat coherent

  Per això, ara mateix, Aina Calvo no hauria d’ afluixar. Sap que ha salvat i remuntat l’opció socialista a Palma, , per primera vegada en  més de vint anys ha aconseguit ajuntar uns electors i:lusionats i que es refien d’ ella. Si el BLOC li demana, ¿ pel vot útil? Ha de contestar que sí, que ella volia vots útils i utilitzables per a dur endavant la seva proposta. Però no li basten. Haurà de pactar .  Però no crec que Calvo pugui pensar que la batllia se pot cedir a Nadal i ella ser tinent de batlle d’alguna cosa ¿ amb el bloc? per a constituir un govern coherent .Tampoc se pot donar per bona la fórmula de dos anys cadascú a la batllia.: ¿ Qui en els primers, en els quals s’ han de desfer desastres com el parc de Ses Estacions i les Vies, Ses Fontanelles, la façana marítima (amb Son Busquets) , l’ entorn de la Real les vivendes per a joves i  tantes altres coses ?.¿ Qui en els segons dos anys  quan s’ ha de tancar el que s’ ha fet i mostrar que realment hi havia un nou model de Ciutat?.

L’ Ajuntament de Palma  ha quedat massa tocat i massa ferit per no deixar-lo refer amb un projecte clar. Aina Calvo el te,  si escolta . I Nadal ha dit que comparteix moltes coses que podria desenvolupar. No li mancarà feina ni mitjans en els quals projectar-se. No  crec que per ell sigui una derrota no ser batle si sols te dos regidors. I és evident que si pacta amb Calvo ella haurà de llegir el seu programa i parlar-ne.

La msica dels pactes: un bolero sin amor?

Joana | 07 Juny, 2007 20:11 | meneame.net facebook.com google.com

  ¿Els pactes poden ser així: com “un bolero sin amor” ?. ¿ De que parla Maria Antònia Munar quan diu que no vol càrrecs, sols contrastar programes per a decidir a qui recolzarà UM en les diferents institucions?. Una de les coses més indignants d’aquesta etapa post-electoral és que alguns electes vulguin fer veure que no han llegit ni escoltat els programes dels altres i  els hi  han d'explicar a les taules de negociacions, Aina Calvo inclosa, ja que així va parlar a una entrevista en el D.M, a la qual més o menys va dir que ella sols coneixia el seu propi programa.

¿No sap que el seu partit te més punts de coincidència amb UM que amb el PP amb temes com El Parc Central ( Les Estacions i les Vies), l’entorn de la Real i fins i tot la façana marítima encara que les propostes no siguin idèntiques.

 Munar si que ho sap i crec que no deixarà la batllia de Palma en mans de Catalina Cirer,  ja que això seria un evident suïcidi polític i UM  és diluiria en el lloc en el qual ha augmentat més: la Ciutat. És molt probable que dissabte qui ve, a l’ Ajuntament de Palma  que el bloc recolzi el PSOE, però crec impossible un recolzament incondicional de UM al PP .

 Una etapa sense majoria absoluta del PP  a Palma potser molt positiva. A cada ple se podrà veure com és això de les coincidències dels programes. També podran pensar en com se pot modificar la barbaritat de "Ses Fontanelles" o Son Espases. 

Després vendran el segon i el tercer capítol ( Consell i Govern) . Ja  s`haurà de parlar de llengua, cultura i territori. ¿ Ningú no sap el que volen els altres, no llegeixen diaris, ni escolten ràdios ni miren televisions ni estàn pendents de la política quotidiana?. M’agradaria veure per un foradet , no una nefasta càmara oculta , la resposta que podria donar Mates a Munar quan ella li demanàs “ ¿i això del trilingüísme, Jaume, exactament com és? Ella és  molt pragmàtica i segurament faria preguntes sobre com desenvolupar les bones intencions, costos i necessitats. “ ¿ Vols dir, Jaume, que a totes les escoles hi ha professors preparats per a fer la seva assignatura en anglès? 

El trilingüísme és una d’aquestes coses en les quals s’insulta una mica la intel·ligència de les persones i crec que Munar no vol ser insultada. És una bona funambulista i se la pot comparar amb els munyecos de fira als quals se tiren bolles i se tornen aixecar amb el mateix somriure, però deu tenir sentiments i deu pensar que els altres, també. Se deu haver sentit insultada per la campanya de Rosa Estaràs i el seu “aire fresco” a la qual l’acusava de corrupta i dictatorial. Ho vaig sentir.

Si s’ha de governar amb una mica de dignitat no se pot compartir poder a la mateixa institució amb qui, més que fer propostes, te vol eliminar. Però l’enfrontament entre Munar i Estaràs no és una brega de moixes, ho es de plantejaments electorals. Fa mal la prepotència quan es converteix en insult cap els que pensen diferent. Ara el que voldríem els electors seria que en els pactes s’introduïssin elements d’ il·lusió.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb