Joana Maria

Esborranys d'avui per dem

JOVES SENSE ESPAI, HABITATGES DIGNES

Joana | 21 Mar, 2007 23:55 | meneame.net facebook.com google.com

    Les júlies, julietes, romeus i julions  del  poema de Goytisolo ( “la vida es triste, pero a pesar de los pesares , tendrás amigos, tendrás amor”). tenen ara devers vint anys o més  i són mileurers que saben  poc de l’ època de Franco. Quan se volen independitzar  no tenen se possibilitats de comprar o llogar un pis i sovint treballen amb contractes precaris que fan que siguin més importants els criteris d’estalvi per l’empresa i submissió al “kefe” que la seva vàlua professional.

   Dissabte que ve, a les cinc de l’horabaixa  hi haurà una manifestació a la Plaça Major pel tema de la vivenda  que, segurament tendrá menys ressò en els mitjans de comunicació que la de dissabte passat.?..Diuen que per a ells

l’ habitatge no és un dret, sinó que sembla un luxe i expliquen , a que “A la ciutat de Palma, per exemple, hi ha un total de 35.080 habitatges buits, el preu del metre quadrat de les quals arriba fins als 2.127 euros. Les immobiliàries en fan el seu particular agost. Les persones joves, amb salaris de 1.000 euros, ens veiem endeutades de per vida. (…) D’ aquesta situació . les úniques s beneficiades en són les banques, les immobiliàries i les especuladores”.

 

   ¿Una anècdota?. No. En els programes electorals es parla del tema, però, ¿amb quina prioritat?, ¿quines xifres?, ¿ quins terminis?. Pel que he llegit se que Munar no ho acaba de veure clar i li agraden més els “xaletets” .El PP en parla poc  i l’ esquerra en fa referència, però sense molt èmfasi . Es un tema difícil i la paraula construir sembla maleïda de bon principi a aquesta Illa tan malmenada pel caos urbanístic. ¿No se pot trobar sòl a les ciutats?. ¿ Quan els terrenys es qualifiquen de interès social” ho han de ser com a de zones verdes o equipaments per a les urbanitzacions de més o  menys  de luxe. ¿Què s’ha de garantir, que els constructors guanyin molt o que els joves puguin viure dignament?.

     I a l’hora de fer un disseny de les ciutats, tot això: un urbanisme tancat o obert es nota molt.  Ara mateix Palma és una ciutat “arreplegada” . Els que som partidaris d’una façana oberta per a la Ciutat  sabem que això  no significa esbucar  l’edifici de GESA per a deixar el solar en mans d’uns urbanitzadors, que hi ha una gran maniobra especulativa entorn el port de Palma. I també que les voreres o les faroles de devora el Pont del Tren són infinitament menys importants que la destrucció del Parc de les Estacions , el seu tancament i la seva reconversió amb un “ Retiro” asfaltat. Ja no me deman ¿qui comanda a Ciutat?, sinó qui deixa comandar als que comanden amb tanta impunitat.  Es tracta d’escollir partits que no deixin comandar els constructors. 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb