Joana Maria

Esborranys d'avui per dem

Periodisme tranquil i la manipulaci de IB3

Joana | 01 Mar, 2007 22:26

            

No me pensava mai que en el programa de Gemma Nierga a la SER , d’avui horabaixa hi hagués un públic tan participatiu al qual he sentit rebutjar comentaris de Jaume Matas  sobre  Andratx d’urbanisme de Balears i la seva especulació  i  sobre política nacional. La presentadora que havia començat el programa amb les meravelles de la nostra llum ha hagut de demanar que deixassin parlar a Matas, qui, quan opinava sobre política urbanística,  ha  arribat a dir que “se que no juego con el público a favor”.

Ha intervengut Miquel Barceló des de París per a parlar de la capella del Santíssim i el miracle dels pans i els peixos. La professora  Mercé Gambús s’ha fet una mica pesada quan ha volgut explicar com ella va intervenir per a aconseguir la intervenció. Al darrera hi havia Biel Mesquida,  molt discret al principi i sobre el qual Barceló ha dit que era gairebé el seu representant a les negociacions. Provocador com sempre ( i que duri) Mesquida ha fet saber que ell és posiciona a favor d’un pacte d’esquerres per a acabar amb l’especulació que ens aufega i Barceló li ha donat la raó quan ha parlat contra la destrucció del paisatge. A llavors Gambús  ha dit més o menys que les opinions de Barceló eren reconegudes per esser un artista internacional mentre que no ho són tant les de Mesquida per ser “un escriptor proscrit” Un doi: publica molt a diaris i llibres i té reconeixements i medalles.

Maties Valles i Andreu Manresa han fet el posible per a projectar la mirada real i quotidiana a les Illes. Són hàbils, viuen a Mallorca i han aconseguit parlar del cas Andratx i les seves repercussions: per exemple les implicacions del Govern Balear. Nierga ha canviat una mica el to quan ha vist que aquestes illes no són tan paradís en la qual cosa semblaven estar d’acord  Mesquida, Barceló, Vallés i Manresa

 Finalment ha  estat un programa viu.No com aquell tan esmorteït que vaig veure ahir vespre a IB3 sobre “ La Real”. Quan me vaig  situar davant la pantalla ja s’ havia iniciat,  però segons  he llegit avui en el diari  Balears  volia ser de investigació, encara que jo el vaig entendre més com a d’infiltració  ja que feien les gravacions sense presentar-se com a periodistes, una càmara oculta, com si els ciutadans de “La Real” s’ haguessin d’amagar i no poguessin parlar del seu barri tranquil·lament. ¿ De qui s’ havien d’amagar: del PP o de la Plataforma? . ¿ Qui fa por?

 Varen treure dos o tres  veïnats amb la cara difuminada que “denunciaven” que els membres de la plataforma són d’ Esquerra Unida, Esquerra Republicana o el PSM, i per això protesten. El narrador també  va dir que havien intentat cercar una manifestació a favor de la preservació de La Real i no l’ havien trobat. Per a crear divisió o contraposició amb la suposada politització  varen explicar que el GOB “ tiene otros intereses” i posaren unes declaracions d’un dels seus membres que parlava d’interessos  clarament socials o ecològics. A més a més  explicaren que  ells saben  que la Plataforma se romprà aviat per discrepàncies internes .Volien demostrar que la construcció del segon Son Dureta a la Real beneficiaria la sanitat de les Illes que i els que s’hi oposen no volen  el be de la població, sols volen fer fora el PP. A l’inici s’havia deixat caure que els monjos de “la Real “  ( que no són d'una esglessia com toca) i els veïns de la plataforma  intenten  fer negoci.

 Jo ara proposaria  un veritable reportatge d’ investigació: ¿ quins interessos especulatius tenen els monjos de la Real i els veïns de la Plataforma en el solar en el qual se vol construir el segon Son Dureta?, ¿quins l’empresa constructora?, ¿quins  hi ha a l' Ajuntament ? .

Però una investigació d’aquest tipus hauria de ser realitzada per un equip professional  que pogués aconseguir que el veïnats parlessin a cara descoberta  i a més sapessin trobar els manifestants que jo se  que existeixen. No hem de confondre periodisme d’investigació amb penoses tècniques  de fantasmes . I voldria dedicar aquest article a l’amiga d’una neboda meva que va haver de tastar l’agre sabor de la productora de “El Mundo” que treballa per a IB3. Que mantengui el cap clari la seva independència

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb