Joana Maria

Esborranys d'avui per demà

PSM I SOMNIS ABARATITS

Joana | 30 Maig, 2006 19:50 | meneame.net facebook.com google.com

Hi ha moltes necrològiques que no voldria haver de fer. Ja he patit  massa mort de persones estimades. Tampoc no voldria haver d’escriure mai  un “requiem” pel PSM. Abans del seu Congrés del darrer cap de setmana pensava que si decidien formar part d’un bloc seria per a aportar la seva ideologia i plantejaments. Ara tot és com a molt trist : abaratir el somni?

No entenc be com va ser el desenvolupament del Congrés. Pensava que se podria aprovar o rebutjar la voluntat de formar part d’ un bloc,  per a després negociar amb els altres hipotètics integrants programa i llista , no un bloc com un globus al qual pujar sense saber a on arribarà.

 Ara, segons els que he llegit en els mitjans de comunicació sembla com si els que volen el bloc ( 51 per cent)  haguessin renunciat a tot el seu programa per a diluir-se a una abstracta coalició progressista i els que no el volen es trobin tan desemparats que  s’ estimin més dimitir.

Es correcte auto-estima en català?. Algunes veus assenyades diuen que tot va ser massa precipitat i que el PSM hauria d’haver tengut més temps per a pensar. No ho sé

Un bon final per a aquesta història , més que tèrbola ,confusa, seria que els partidaris del bloc deixessin ben clares les seves condicions i els contraris , després expliquessin en quines coses concretes no hi estan d’acord. No crec que faci be a ningú la  immediata dimissió de Pere Muñoz i ell mateix hauria guanyat molts punts si  no hagués decidit desvincular-se dels que el varen votar Una persona propera i molt velleta avui mateix me deia ( i no m’ho invent) “mirau i jo que sempre cercava el que havia dit a l’ Ajuntament en Muñoz”.

No tenc experiència de participació directa a la vida política, però me resulta mal de creure que EU-Els Verds sigui com a una força absorbent  i centrífuga  que anul·li a la resta dels que se vulguin presentar amb ells.

A més a més ¿ el bloc havia de ser per tot o sols per a la Comunitat?   Jo pensava que era per al Govern de les Illes i que després, cada poble decidiria si el feia o no per a les municipals. Ara, segons el diari “Balears”  sembla ser  que a Sóller, Santa Eugènia, Muro, Alaró, Vilafranca, Bunyola, Felanitx i Algaida han previst reunions durant aquesta setmana en les quals s'estudiarà la possibilitat de desvincular-se del partit. Entre les opcions que plantegen aquestes agrupacions, vinculades al moviment renovador, està la de presentar-se amb l'etiqueta de «Nacionalistes per» i el nom del municipi corresponent. També me deman: ¿ què aconsellaran per a les autonòmiques? un candidat de “Nacionalistes per ..” o no res?

En aquest mateix blog Sepharad  feia dos comentaris amb els quals estic molt d’ acord:

 

  • Ben trist que els guanyadors del candidat a la presidència, dins el PSM, creguessim que amb el 51% dels vots ja ho tenien tot controlat i no tenien que fer cap petit esforç per intentar integrar a l'altra meitat del partit.

 

  • Amb la retirada de Mateu Crespí i Pere Muñoz el sector 'renovador' perd els seus principals defensors, perd (definitivament?) l'empenta per poder controlar el partit i la pregunta és si perd (o guanya) el PSM.

     Me faig les mateixes preguntes . I també ¿ és possible un govern progressista per al 2007. I també ¿ és igual si hi és o no hi és?

 

BON DIA, DIGNITAT

Joana | 25 Maig, 2006 21:55 | meneame.net facebook.com google.com

 

La dignitat i la capacitat per a defensar les seves pròpies idees és una de les coses més importants que tenim les persones. ¿Què seria de nosaltres sense un bell somni?, es demanava Serrat a una de les seves cançons.

Entenc els arguments dels que no volen un bloc polític per a no perdre la seva identitat com a partit,  però  ¿Jaume Sansó troba de veritat que el discurs del PSM és més vigent que mai, les nostres propostes són les que donen solucions a la societat mallorquina d'avui, i això la gent del carrer ho sap. Ara necessitam una direcció forta i coherent, que cregui de veres en aquest projecte i motivi de nou a tota la militància i a l'electorat.?, Me deman  ¿de quins carrers ?, ¿ que vol dir una direcció forta?, ¿de veritat creuen que podrien formar Govern o obtenir la batlia de Palma?.

Els signats  del  Bloc pel manifest progresista  consideren que el Govern del PP i UM  han  suposat   La destrucció mediambiental a una escala sense precedents que amenaça greument el futur i la personalitat d'aquest poble; en un oblit seguit a la llengua catalana; en un atac sistemàtic als serveis públics i en el tancament de les empreses no vinculades a l'oligopoli de la construcció. I creuen que la fragmentaciço dels progressistes podria suposar una altra vicrtòria del PP.  En bona lògica de matemàtica electoral,  és  així .

Però  per ventura és més important un PSM cohesionat  que un Govern format per la coalició dels partits d’esquerra ; per ventura és cert que això del Pacte de Progrés i el tripartit de Catalunya no  eren més que un “batiburrillo, segons expressió del PP. Els intelectuals del PSM deuen estar cansats de tant pensar i deuen trobar molt feixuc haver de convèncer els altres partits  de l’hipotètic bloc sobre les seves idees. Si és així, a la propera legislatura podran fer una oposició clara i coherent. .

I a Palma?. Crec difícil triar el més adient per a fer oposició a Caralina Cirer. M’ agradaria més un govern municipal amb regiduries del PSM , d’ EU-Els Verds i potser d’ Esquerra Republicana.¿ Fer un bloc vol dir diluir les ideologies a un maremagnum estrany?. ¿Són com a turons les ideologies de l’ esquerra? Si la discussió és sobre quin candidat ha d’ anar a cada lloc, és una altra cosa.

 

Una dura realitat mediàtica i política

Joana | 23 Maig, 2006 21:05 | meneame.net facebook.com google.com

            

 

El que passa ara mateix a Mallorca en el terreny dels mitjans de comunicació i la política. és un desgavell. No se demanen i defineixen espais honests i clars per a la comunicació, sinó que se rebutgen les actuacions poc ètiques dels altres L’ equip de Govern de l’ Ajuntament de Calvià diu que ha romput relacions amb el grup Serra per d’uns plantejaments que creuen poc ètics consistents amb reiterades crítiques injustificades i en mesclar la política  amb la vida particular d’alguns regidors. Be

Però ¿ com s’hauria de definir l’ ètica dels mitjans de comunicació?, ¿com a IB3 que és una empresa pública que depèn de productores privades per a realitzar fins i tot els informatius?, Això és, humiliant per a qualsevol professional dels mitjans de comunicació (periodista). I aquesta fosca fórmula té uns antecedents clars  a Ràdio Calvià concedida a GADESO quan el PSOE comandava a Calvià.

 El PSOE també és el partit polític que proposa un pla de reconversió de la Televisió i la Ràdio Pública  que suposaria importants retalls a la programació  i la plantilla. Crec que a aquests dos mitjans si que hi havia i hi ha uns comportaments ètics. Però els socialistes tampoc tenen prou valentia per a fer un S.O.S per a la comunicació pública a les Illes.

Quan des del Sindicat de Periodistes de les Illes ( SPIB) explicaven   que la informació és cara volien  dir que els periodistes hi hem de dedicar moltes hores i mitjans. Ara me fa por que s’ entengui per car haver de pagar el que val una pàgina o mitja hora a un mitja de comunicació, si els que venen són les productores  o les agències de publicitat  i  que la nostra professió acabi per ser una mescla de pregoners, taquígrafs , decoradors, publicistes i promotors de l’ espectacle. ¿ Hi ha algú que pensi que la informació pública te sentit a aquestes Illes?. A Europa, passa.

 

Massa mentides de l’ Ajuntament de Palma

Joana | 21 Maig, 2006 22:29 | meneame.net facebook.com google.com

 

La batllessa mentidera, amb un nas gros- de pinotxo- per a haver promès  a l’ anterior campanya electoral; me pareix ara una imatge molt passada. Ja s’ha demostrat abastament que per Parc Central no entenia un lloc per passejar i en el qual el protagonisme fos dels vianants i no dels cotxes.

 

Ara mateix , me sembla absurd insistir en el compliment d’aquesta promesa. Si durant tres anys  el grup  municipal del PP a Palma no ha fet cap desmentit i ha intentat explicar que per a ells un Parc potser una carretera amb aceres amples, ja està.

  El tema de fons i futur  es saber com hauria de ser el parc .  La plataforma del Parc de les Vies proposa un trànsit “regulat com el de primera línea del Molinar i que hi hagués comunicació viària transversal entre les barriades dels dos costats fins ara separades per les vies.

  Pere Muñoz , del PSM,  diu que  fa moltes coses que no se transmeten a traves dels mitjans  i me deman si és que els mitjans no ho volen transmetre o ells no ho expliquen.

  Convindria saber :¿què entén exactament l’ Ajuntament de Palma per Parc Central?, ¿quants carrils de circulació i amb quin recorregut?, ¿el projecte també compren l’ ordenació del malaurat parc de les Estacions?. ¿com s’adjudicarà, si és que fan comptes fer algun tipus de concurs?.

   I unes altres preguntes són: ¿els anuncis publicitaris  que se fan signifiquen que el ciutadà s’ha de fiar d’ inconcreccions  propagandístiques per a saber com serà el seu entorn?.

  L’activitat publicitària me pareix molt legítima si és sobre projectes aprovats, però consider absurd i una veritable presa de pel per als ciutadans que se faci  una campanya publicitària sobre una ordenació urbanística inexistent.  Es humiliant per als veïnats del Parc de les Vies que el Govern i l’ Ajuntament  facin una campanya que més o més vengui a dir : “No vos preocupeu, que tot serà guapo” Si els anuncis són anteriors als projectes, crec que el missatge és bastant fraudulent . I potser, després podrem tenir dret a exigir que es complesqui exactament el que se mostra al vídeo,  si és que així s’ entén que s’ha de fer la informació pública.

   Propós téntol. Quan només manca un any per a les properes eleccions,  me pareix doiut reclamar el que varen prometre a les anteriors. Es hora de preguntar: ¿què proposen a les properes?.

   La Plataforma del Parc de les Vies cerca slogans i cartells nous, en els quals se pugui apreciar  clarament que una cosa és el que entén el PP per Parc i una altra, un parc de veritat, amb arbres i  llocs per a caminar .Volen propostes de ciutadans que no es deixin  prendre el pel amb anuncis de plastilina. S’ ha de pensar

 

HOMENATGE ALS MESTRES REPUBLICANS

Joana | 16 Maig, 2006 22:15 | meneame.net facebook.com google.com

 

La II República va plantejar com un dels seus principals objectius l’ ensenyament: laic, mixt, igualitari. Els mestres i encara més les mestres creien que a través de la cultura i el coneixement se podrien formar ciutadans lliures  i amb capacitat i possibilitats per a escollir el seu futur. Es un tema sobre el qual he parlat a altres comentaris d’aquest bloc. Recoman assistir a l’homenatge que se farà a la UIB:


Dijous 18 maig, 12 h. Aula Magna Edifici Guillem Cifre de Colonya (Campus
Universitari).
CANÇONS REPUBLICANES
Biel Majoral, Antoni Artigues, Antònia Font, Delfí Mulet.
Convoca: Facultat d'Educació
Intervendran: Vice-degà de la Facultat d'Educació; mestres i filles de
mestres; Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de
Mallorca.

             I, per si  encara n’hi han que pensen que l’ escola franquista no fou repressiva, especialment amb la dona, adjunto algunes mostres del que es deia en els llibres de la Sección Femenina en els anys 50. Algú els va guardar i els va difondre per Internet. Jo sols ho he adaptat per a aquesta pàgina. Les dones del PP, ¿ no volen condemnar el franquisme ni retirar els seus símbols dels carrers de Ciutat?. Avemariapuríssima

El batec i el tremolor d' Eivissa

Joana | 14 Maig, 2006 16:32 | meneame.net facebook.com google.com

Penjo tres fotos fetes ahir a Eivissa. Els eivissencs saben que no volen convertir l'illa ni en un scalextric ni en un parc temàtic. A la fira sobre l'artesania d'ahir, dissabte, hi era ben present la reivindicació contra les autopistes que suposarien la destrucció del paisatge i la identitat.

PERIODISTES I GOVERN

Joana | 11 Maig, 2006 22:10 | meneame.net facebook.com google.com

Sobre el projecte de creació d’un col·legi professional de publicistes, relacions públiques i periodistes que prepara el Governs Balear sols em faig  unes poques preguntes bàsiques :¿a qui defensaria?, ¿de que?, a qui interessa?.

 El col·legiats ,segons el projecte,  haurien de ser tots els que tenen a veure amb el mon de la comunicació, ¿quina?, ¿ la que se transmet com?: sembla ser  la que te a veure amb els mitjans de comunicació  ( publicistes i periodistes) però també  la interpersonal en  els aeroports, els trens, els hotels, les botigues, els hospitals, les agències d’ assegurances,…en el que se refereix als relacions públiques.

Segons publica avui el Diario de Mallorca, si això se dugués a la pràctica , les Balears serien la primera Comunitat Autònoma  a la qual la col.legiació dels periodistes seria obligatòria i, sobretot, a on se mescles amb publicistes i relacions públiques.  Però, no passarà. N’ estic ben segura. En els diaris , ràdios i televisions que formen part de cadenes estatals, els empresaris no feran una excepció a les Balears També se ben segur que el grup Serra no farà ni punyetero cas a aquest projecte tan absurd. ¿ Que faria Jaume Mates si la major part dels periodistes de Ultima Hora i Balears no es volguessin col·legiar?, ¿ posaria multes al grup Serra ?.L’opinió o els interessos dels empresaris de la comunicació no coincideixen necessàriament amb la dels polítics i bons son ells per a admetre una regulació exòtica com la que pretén el Govern sobre obligacions de col.legiació.

 El tema deontologic és una altra cosa. Arreu del mon  civilitzat se sap que l’ exercici de la professió periodística és incompatible amb la publicitat. I quan parl de civilitzat vull dir demòcrata, o sigui, allà a on se considera important la llibertat d’ expressió

Tot és un doi, un despropòsit : bubotes, ganes de fer por als joves. Es evident que la intenció final és matar o esturmiar el Sindicat de Periodistes, però també ho és que  la mesura no pot agradar als empresaris. ¿ Vol dir que no poden organitzar “masters”, o, per exemple que un Relacions Públiques pot ser responsable de les pàgines de Salut d’ un diari i un metge no?. Si algú és pren el projecte “en serio”, perventura  tendrá més facilitats de contractació a segons quins mitjans, però per això haurien pogut intentar crear directament una associació de periodistes simpatitzants del PP amb qualsevol nom.Exactament. ¿ quin carnet volen que tenguem els periodistes?.

UN METRO COM EL DE MADRID

Joana | 03 Maig, 2006 18:21 | meneame.net facebook.com google.com

 

Tot arreglat: Esperanza Aguirre ha d’ assessorar a Jaume Matas per a la construcció del metro de Ciutat i les raons són ben comprensibles :a Madrid tenen “metro” des de l’ any 20 i encara dura i a més a més, segons he sentit que deia la presidenta de la Comunitat de Madrid a l’ informatiu de la SER aquesta no serà una obra sols important per a Palma, també per a tota Espanya, Europa i, general pel mon; pels milions de turistes que ens visiten.

Els proper slogans turístics serà : “ Palma: una ciudad con metro nuevo”? . Creuen que vendran més turistes per a poder anar en metro?.

   No potser mai. Cap persona assenyada pot pensar que un atractiu turístic per a Palma potser un “metro” soterrat i una autopista a sobre, però les reflexions arriben una mica tard. Deu ser que, a la fi,  han decidit fer el Parc de les Vies: un ample passeig en el centre de la Ciutat, humanitzar una mica Palma i que el metro s’ utilitzi com a transport públic.

 També arriba tard l’ anunci de l’ assessoria dels   tècnics de Madrid .Si ho haguessin pensat abans, segurament s’haurien fet estudis geològics, d’ impacte ambiental, de renous i no s’hauria hagut de desallotjar els nins de la Escola Santa Isabel ni haurien tremolat les cases  dels Hostalets.

Esper que el tema no s’oblidi., que l’oposició municipal i parlamentaria s’ho prengui seriosament,  dugui un seguiment del tema , que te tan en quan demanin :¿com va l’ assessoria?, ¿ què diuen els tècnics de Madrid?. ¿ Tot junt te a veure amb la llei de capitalitat?.

 ¿ Es que per a ser una capital de bon de veres, s’ ha d’ anar a demanar consell a Madrid?, ¿ però el batlle no era Gallardón?. Deu ser que els batlles són poquet pels presidents de Comunitat del PP, sempre tan jeràrquics i  compostets.

A continuació reproduesc dues imatges sobre l’estat de les obres que han de menester assessoria de la pròspera  i no propera Comunitat de Madrid.

 

 

Nota: “Sa pastanaga és bona per sa vista” ( ho he sentit de passada a uns dibuixos de IB3). Llenguatge col·loquial i salat en els mitjans de comunicació i un “metro” standart com el de Madrid a Palma. ¿ Es que no saben com ho han de fer per a construir un "metro" sense fer malbé edificis propers?, com l' escola de Santa Isabel?. Ridicul.

GRAVERES I DESTRUCCIO DE LES NOSTRES MUNTANYES

Joana | 01 Maig, 2006 16:39 | meneame.net facebook.com google.com

La destrucció de les nostres muntanyes per a fer grava és un tema molt greu del qual es parla poc als diaris, com se pot apreciar a la foto  anterior de la gravera a Porreres.  L’afany per a tenir nous materials per a la construcció ja s’ha menjat més de mitja serralada. I això no es pot entendre com una anècdota intranscendent.

La destrucció a la costa ha sigut brutal. I , en els darrers anys ha continuat a l’interior, amb un proteccionisme molt minso que ha permès “urbanitzacions” com les que es poden veure a la següent imatge, del municipi de Felanitx.

           Ja conec  la major part dels arguments demagogs de la dreta constructora , segons els quals, si la grava s’ha d’importar, la construcció serà encara més cara i, a més a més, els ciutadans de les Illes ho tendran cada vegada més difícil per a poder tenir la seva pròpia vivenda, però això sols els favoreix a ells.

         L’urbanisme actual ni protegeix el paisatge, ni controla les construccions il·legals, ni afavoreix les vivendes socials. I, a més a més, amb tota impunitat permet la destrucció de muntanyes o serralades. No se quins són el propietaris de les graveres de Porreres, però sí que a Eivissa, Abel Matutes te participació  a les que proporcionen material per a les noves autopistes.

                      ¿Fins i tot podrem permetre que ens prenguin les muntanyes com si fos una cosa secundària i sense importància?.

                       Es un tema molt denunciable

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb